Bridgerubriek 20 februari 2021

Bijna een jaar hebben we nu al te kampen met het virus en leek het in het begin een kwestie van even de adem inhouden en wachten tot de zaak overwaait, na een tijdje wen je aan afstand houden en die ergerlijke mondkapjes. Er veranderde een hoop. Zo weet ik nu wat Zoom is en kan ik digitaal vergaderen. De mogelijkheden die het internet bieden zijn legio en dat is winst.

De avondklok houdt ons binnen, en omdat TV kijken voor mij een beperkte duur heeft, heb ik het lezen weer ontdekt. Zoals bekend ben ik de beste maatjes met de bezorger en komen regelmatig pakketjes leeswaar binnen. Dat varieert van echte literatuur, het kwartaalblad “Punniken ook voor jou”, maar natuurlijk ook kilo’s bridgeboeken.

Martens is mijn favoriet en ook het lichtere genre van Bird kan me bekoren. De verhalen over de Abbot kan ik dromen, maar er is ook een kleinere serie over de nonnen. Fraaie spellen en hilarische gebeurtenissen.

Het volgende spel is erg mooi:

Z/NZ
A B 4 2
A V 9 5
-
V 10 7 6 4
8 5
9 6
2 H B 10 8 4 3
V B 10 9 7 6 5 2 8 3
H 8 B 9 3
H V 10 7 3
7 6
A H 4
A 5 2
 

Na de 1♠ opening maakt west gebruik van de kwetsbaarheid om maximaal te storen en springt ertussen met 4. Het bod ontneemt noord het splinterbod, of een andere methode om de fit te vertellen en richting slem te gaan.

De noordspeler springt daarom maar meteen naar 6♠ en hoopt er het beste van. Ze treft partner met een goede hand en het slem zou als de twee ruitenhonneurs in klaveren en harten hadden gezeten, nooit beschreven zijn. Met gaten in klaveren en harten mag zuid aan de slag.

West begint met harten en de leider gaat meteen op met het aas, want die harten lijkt erg veel op een singleton. Zuid haalt de troeven in twee rondjes en bedenkt dat als west ♣H heeft, ze hem die slag kan geven en zo de klaverenkleur kan vrijspelen om een harten op weg te gooien.

Een kleine klaveren na de twee rondjes troef is een oplossing, maar zuid speelt ♣A. West peinst daar even over. Duidelijk is dat als hij klein speelt en de volgende slag maakt met ♣H, hij ruiten moet spelen en zuid haar hartenverliezer kan opruimen.

West gooit daarom ♣H onder het aas en ontneemt de leider de mogelijkheid de klaveren hoog te spelen zonder oost aan slag te laten.

De leider kijkt verrast naar het verschijnen van ♣H en bedenkt dat klaveren naar de vrouw alleen werkt als de boer meevalt. Die kans lijkt niet al te groot. Ze ziet een andere oplossing. Na ♣A incasseert ze beide hoge ruiten en gooit daarop twee harten weg uit de dummy. Hierna troeft ze een ruiten in noord en heeft een dubbel renonce in ruiten gecreëerd.

Met nog vier klaveren in dummy en twee in de hand en aan beide kanten een harten is vervolg niet meer lastig. De leider speelt harten voor oost die kan kiezen uit twee kwaden. Ze kan harten spelen in de dubbel renonce. De leider gooit een klaveren en troeft in de dummy. Of ze speelt klaveren in de vork en lost daarmee de klaverenverliezer van zuid op.

Mooi tegenspel, maar nog fraaier afspel.
Ik moest aan dit spel denken toen ik een dag later zat te worstelen in 1SA:

Z/NZ
V 5 2
V 6 3
10 9 6
A 9 4 2
9 7 3
B 6 4
B 8 2 H 10 9 7
A H V B 7 5 3
10 8 H B 7 3
A H 10 8
A 5 4
8 4 2
V 6 5
 

Ik open de zuidhand met 1♣ en Ricco van Prooijen volgt 1. Hij alerteert zijn bod als 2+. Later corrigeert hij de uitleg, zodat ik vermoed dat hij de 1♣ gemist heeft. Geon biedt 1♠ na het volgbod. Daarmee ontkent hij een vierkaart in een hoge kleur.

Mijn 1SA beëindigt het bieden en Ricco begint met het uitspelen van vijf ruitens. Louk Verhees bekent twee keer en gooit eerst 7 en daarna ♣3 af. Op de laatste ruiten gooit hij een schoppen.

In de dummy heb ik de twee zwarte tweeën weggegooid en in de hand en klaveren en een harten. Na de ruitenlawine volgt B van west. Ik weet vrij zeker dat H achter de vrouw zit en duik in dummy en neem de slag met A.

Er volgen vier rondjes schoppen. West bekent drie keer en dumpt een harten op de vierde schoppen. Oost heeft al een schoppen afgegooid en kan nog twee keer bekennen. Hij doet afstand van ♣B en ♣7.

Iedereen heeft nog drie kaarten en de vraag is of oost H sec heeft met twee klaveren, of ♣H sec met twee harten.

Met zuster Thomas in het achterhoofd speel ik harten na in de hoop dat oost de slag moet nemen en van ♣H af moet spelen.

Oost neemt inderdaad de slag met H maar speelt dan 10 een kaart die ik bij west had verwacht. Met ♣A maak ik de laatste slag en ben eentje down.

Mijn speelwijze slaat nergens op en is gebaseerd op een vijfkaart klaveren en een driekaart harten bij oost. Met die holding zou oost natuurlijk nooit beginnen met het afgooien van een harten en eerder een kleintje van zijn vijfkaart gooien.

Het duurt, vrees ik, nog jaren voor ik in aanmerking kom als non in het klooster.